torstai 30. joulukuuta 2010

Lohipasta

Innostuimme tekemään lohipastaa, kun mies raijasi kotiin kalareissultaan tuoretta kalaa. Pasta tehtiin kaapista löytyneistä aineksista ex tempore -hengessä, mutta lopputuloksesta tuli sen verran herkullinen, että halusimme laittaa reseptin jakoon.

Tuo kuvassa pastan vieressä näkyvä eriskummallinen vehje on edelliseltä päivältä yli jäänyttä tonnikalaa, jonka paistoimme ruuan kylkeen (kevyt paistaminen, loppuvaiheessa maustaminen hunaja-teriyaki-kastikkeella). Se ei siis varsinaisesti kuulu tähän ohjeeseen, mutta on sen verran veikeän näköinen, että ikuistimme senkin.

300 g kirjolohta
nippu rucolaa
puoli rasiaa kirsikkatomaatteja
Creme Bonjour, sipulinmakuinen
1/2 sipulia
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
soijakastiketta
pappardelle-pastaa
1/2 yksikyntinen valkosipuli

Poista kalasta nahka ja ruodot. Suikaloi kala. Kaupasta saa myös valmiita suikaleita, jotka käyvät tähän, mutta kannattaa suosia kokonaisia fileitä, koska ne ovat yleensä parempaa ja tuoreempaa kalaa ja ne säilyvät valmiita suikaleita paremmin.

Keitä pasta ohjeen mukaan (al dente). Huuhdo pasta ja laita sekaan vähän öljyä, ettei pasta jämähdä möykyksi.

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sitä öljyssä. Laita hellaa pienemmälle ja lisää sekaan Creme Bonjour. Tarkoitus ei ole keittää seosta, mutta kuumaa sen pitää silti olla. Mausta suolalla, pippureilla ja soijakastikkeella (n. 1 rkl).

Laita sekaan keitetty pasta ja kirjolohisuikaleet. Sekoita, laita kansi päälle ja anna olla ykköslämpötilalla minuutin ajan. Lisää sekaan tomaatit ja rucola. Laita kansi päälle vielä muutamaksi minuutiksi. Kun kala on läpikotaisin vaaleaa, ruoka on valmista. Älä anna kalan kuivua.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Kuhakeitto

Tämä herkullinen kuhakeitto tehtiin itse pyydetystä kalasta. Ehkä parasta kuhakeittoa ever.

3 x 800 g kuhaa
suolaa
valkopippuria
3 porkkanaa
8 - 10 perunaa
1 sipuli
2 laakerinlehteä
pala lanttua
4 dl kevytmaitoa
1 pkt Koskenlaskija-sulatejuustoa (maustamaton)
1/3 nippu tuoretta tilliä
2 rkl vehnäjauhoja suurustamiseen
biitti voita
4 dl valkoviiniä

Perkaa kuhat ja vedä ne nahattomiksi fileiksi. Poista ruodot.

Ota teflonkattila ja sulata siinä pala voita. Heitä peratessa poistetut ruodot, evät, nahka + pää ilman kiduksia kattilaan (älä laita sisäelimiä mukaan). Laita levy kovalle ja paistele roippeita voissa. Lisää joukkoon valkoviini ja sen verran vettä, että kaikki kalan osat jäävät veden pinnan alle. Laita sekaan laakerinlehdet. Keitä lientä 1 - 1,5 tuntia. Siivilöi liemi talteen.

Kuori vihannekset, pilko ne ja lisää liemen sekaan. Keitä, kunnes vihannekset ovat lähes kypsiä. Tässä vaiheessa laita sekaan Koskenlaskija ja sekoittele se liemen sekaan. Lisää maito ja kiehuttele hetki.

Ota 2 rkl vehnäjauhoa ja sekoita ne pieneen tilkkaan kylmää vettä. Liruta liemi keiton sekaan. Lisää keittoon suolaa ja hiukan valkopippuria (ei liikaa). 

Leikkaa kuhafileet puolikkaan peukalon kokoisiksi palasiksi ja lisää keittoon. Pilko tilli hakkelukseksi ja lisää keittoon. Laita levy pois päältä. Anna kannen olla päällä.

Kun kuhafileet ovat kauttaaltaan valkoisia, keitto on valmista. Jos annat kuhan olla liian pitkään kuumassa liemessä, se hajoaa.


Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Vietnamilainen nuudelikeitto

Tätä nuudelikeittoa olemme pitkään zoomailleet Gordon Ramsayn Healthy Appetite -kirjasta, mutta liekö laiskuus tai raaka-ainelistan pituus mikä on saanut meidät lykkäämään hanketta. Vaan nytpä teimme keiton, ja tuli todella hyvää! Tässä on ohje sellaisena kuin me sen teimme. Ihan pieniä muutoksia alkuperäiseen nähden.

400 g naudansuikaleita
2,5 cm inkivääriä
1/2 yksikyntistä valkosipulia
merisuolaa
mustapippuria
1 rkl seesamiöljyä
200 g kapeaa riisinuudelia
rasiallinen mung-pavun ituja
2 - 3 kevätsipulia
pieni puska korianteria
pieni puska minttua tai thaibasilikaa

liemi:
1,5 l lihalientä (me teimme härkäfondista)
4 cm inkivääriä
(4 tähtianista - oli loppu kaupasta, joten jäi laittamatta)
3 neilikkaa
2 kanelitankoa
1/2 tl kardemummaa
2 tl hienoasokeria
3 rkl kalakastiketta

tarjoiltaessa:
limelohkoja (sopivat tosi hyvin keiton kanssa)
hoisin-kastiketta (ei löytynyt tähän hätään)
vietnamilaista chili-kastiketta (no eipä tullut tätäkään laitettua eikä olis ollutkaan kuin sweet chili -kastiketta)

Jos käytät pihviä, leikkaa se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Perussuikalekin toimii ihan hyvin. Laita lihat kulhoon ja päälle pieniksi pilkottu inkivääri, valkosipuli, pippuria ja seesam-öljyä. Sekoita, peitä ja anna marinoitua jääkaapissa 30 - 40 minuuttia.

Liemi: Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää muut aineet + suolaa ja pippuria (ole suolan kanssa varovainen). Kiehauta ja sen jälkeen laske lämpötilaa niin, että liemi kiehuu heikosti n. 30 minuuttia. Siivilöi liemestä mausteet ja tarkista maku.

Keitä riisinuudeli suolavedessä al denteksi. Heitä siivilöinnin jälkeen sekaan seesam-öljyä, jotta nuudeli ei paakkuunnu.

Lisää liemeen lihat ja idut ja nuudelit. Älä keitä kuin puoli minuuttia. Laita ihan lopuksi joukkoon kevätsipulit, korianteri ja thaibasilika/minttu. Tarjoile heti lisukkeiden kera.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

torstai 16. joulukuuta 2010

Fish & Chips A La Vataja

Ystävämme, kokenut erämies J. Vataja antoi meille tämän ohjeen. Teemme tällä kertaa poikkeuksen eli julkaisemme ohjeen jo ennen kuin olemme testanneet sitä itse. Näin siksi, että emme tiedä, milloin saamme seuraavan kerran ahventa käsiimme ja toisaalta olemme aiemmin syöneet tämän herran valmistamia herkkuja ja tiedämme, ettei hän antaisi meille huonoa ohjetta. Ruokakuvan saatte heti, kun pääsemme kokkailemaan tätä itse. Kuvassa ihan kiva keko ahvenfileitä :)


4 hengelle
600 g ahvenfilettä (150 g / hlö)
2 kananmunaa
leipäraastetta
pieni pala parmesan juustoa
hienokiteistä merisuolaa
valkopippuria myllystä
2dl oliiviöljyä

Jauha kuivunutta /kuivatettua vaaleaa leipää jauhoksi. Raasta parmesan joukkoon.

Mausta ahvenfileet hienokiteisellä merisuolalla sekä valkopippurilla myllystä .

Pyörittele fileet vatkatussa kananmunassa ja leivitä fileet leipäjauho-parmesan raasteessa.

Paista runsaassa hyvälaatuisessa oliiviöljyssä kullankeltaiseksi ja valuta ylimääräinen rasva pois talouspaperin päällä. Fileiden tulisi olla rapeita.

Kotitekoiset ranskalaiset:
4 rosamunda-perunaa
oliiviöljyä
gourmet-suolaa
valkopippuria myllystä

Leikkaa perunoista paksuja sormen kokoisia suikaleita

Liota perunasuikaleita kylmässä vedessä n. 5 minuuttia

Kuivaa perunat hyvin

Laita leivinpaperi uunipellille ja levitä paperille n. 1/2 dl oliiviöljyä sekä ripottele paperille gourmet suolaa ja tuoretta valkopippuria myllystä. levittele perunasuikaleet pellille ja pirskota perunoiden päällekin 1/2 dl oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla.

Paista uunissa n.170 astetta n.35 min

Lisäkkeeksi: Caesar-kastike
2 dl majoneesia
1 dl smetanaa
3 anjovisfilettä
pieni valkosipulin kynsi
2 rkl parmesanjuustoa
1/2 sitruunan mehu
valkopippuria
suolaa

Sekoita majoneesi ja smetana. Murskaa joukkoon anjovisfileet ja pieneksi pilkottu pieni valkosipulinkynsi.

Sekoita joukkoon 2 ruokalusikallista itse jauhettua parmesanjuustoa

Purista joukkoon ½:n sitruunan mehu. Lisää hiukan valkopippuria myllystä ja ripaus suolaa.

Huom. Voit pirskottaa annoksen päälle hieman valkoista balsamicoa.
Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

torstai 2. joulukuuta 2010

Lasagne

Etsin netistä hyvää lasagneohjetta ja päädyin Pastanjauhantaa-sivustolle. Sieltä löytyi tämä alla oleva ohje, jonka mainittiin olevan alun perin Ruokala-sivustolta. Olen kirjoitellut sulkeisiin perään omia huomioitani ja juttuja, miten minä jonkun asian koin. Huomaa, että bolognese-kastiketta tulee keitellä vähintään tunti eli homma kannattaa aloittaa ajoissa.


Näistä ruoka koostuu:
- bolognese-kastike
- 400 g tuorepastalevyjä (periaatteessa kunnon satsiin riittää yksi 250 g tuorepastalevypaketti, mutta tuolloin kokonaisuudesta tulee näillä kastikemärillä liian kostea eli pitää ainakin paistaa pidempään)
- bechamell-kastike
- mozzarellajuusto (itse laitoin mozzarellaraastetta, siivujakin voisi kokeilla)

Bolognese-kastike:
3-4 rkl oliiviöljyä
400 g hyvää jauhettua naudanlihaa
1 keskikokoinen sipuli
2-3 kynttä valkosipulia (laitoin yhden yksikyntisen)
500-700 g murskattuja tomaatteja (laitoin yhden 500 g tomaattimurskapurkin)
1 porkkana
1 varsiselleri (tämän jätin pois)
2 lihaliemikuutiota
2 dl punaviiniä
2-3 rkl tomaattipyreetä
ripaus chiliä
1-2 rkl kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa
1 rkl voita
50-100 g parmesaaniraastetta

Bechamel-kastike:
60 g voita
50-60 g vehnäjauhoja
1 l kulutusmaitoa
raastettua muskottipähkinää
suolaa

(emmental-tyyppistä juustoa? - voisi sopia)

Bolognese-kastike:
Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa, kuten suosittelemme, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa. Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa (myös pieneksi pilkotut) porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan. Lisää murskatut tomaatit, viini, tomaattipyree, chili, basilika ja mausta. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin, kaksi. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa.

Bechamel-kastike:
Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.

(Valmista pasta ohjeen mukaan levyiksi. Jätä levyt pyyhkeiden alle lepäämään.) Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Pastalevyjä pitää olla ainakin viisi kerrosta. (minulla riitti kastikkeet vain kolmeen) Päällimmäiseksi levitä valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania.

Parmesaania kannattaa levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos jostain syystä teet lasagnen valmiista levyistä, kokeile niiden esikeittämistä pehmeäksi, saat mehevämmän lopputuloksen. Mutta muista, että ne mielellään tarttuvat toisiinsa.

Huom! On tällä ohjeella enemmän kostea kuin kuiva ja mieto kuin liian vahva. 

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Porkkanapiirakka

Tämä ohje on luotettavimmasta reseptilähteestä eli Food club -tv-ohjelmasta. Alkuperäinen ohje löytyy täältä (sivun lopussa), mutta tämä minun versioni on kyllä varsin samanlainen, lähinnä olen muuttanut mittoja grammoista dl:ksi ym.

2,5 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1,75 dl voisulaa
2,5 dl vehnäjauhoja
0,25 tl suolaa
1,25 tl leivinjauhetta
0,75 tl leivontasoodaa (pistin itse 0,5 tl ruokasoodaa, kun en ollut varma, onko se sama kuin tuo leivontasooda)
1,5 tl jauhettua kanelia
300 g raastettua porkkanaa (itse raastoin kaksi isohkoa)

Päällinen:
(tein vähän reilumman kuin alkuperäisessä ohjeessa)
200 g Philadelphia-juustoa
1 dl tomusokeria
20 g voita
1 rkl sitruunamehua
(tummaa suklaata koristeluun, itsellä ei ollut tällä kertaa)

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää lämmin voisula ja porkkanaraaste. Nostele joukkoon kuivat aineet. Paista 180 asteessa kauniin ruskeaksi (itse paistoin hiukan reilut 1/2 h). Muistutukseksi itselleni: tein tämän siihen n. A4-kokoiseen vuokaan.
Laita juusto, tomusokeri ja voi kulhoon, lämmitä vesihauteessa notkeaksi. Mausta lopuksi sitruunan mehulla. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa, pursota päällisen päälle ohuita raitoja.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Tarte tatin

Kokkiystävämme tarjosi meille kerran, vuosia sitten, Tarte tatinia ja se teki välittömän vaikutuksen. Syksyn pimeänä iltana klassikkopiirakka muistui mieleeni ja ryhdyin kartoittamaan netin Tarte tatin -maailmaa. Lopputuloksena on alla olevan kaltainen herkku. Tarkkaa lähdettä en osaa sanoa, koska tämä on yhdistelmä monista (hyvin samanlaisista) resepteistä.

Piirakka on varsin makea, joten jos toivot raikasta omenapiirakkaa, tämä ei ole etsimäsi. Tästä riittää n. kuudelle pienehkö pala. Tämä ei ole mikään äärettömän esteettinen piirakka, mutta oikeasti tämä on kyllä tosi hyvää! Huom! Älä käytä tämän tekemiseen irtopohjavuokaa - liemet valuvat pitkin uunia...

Oikeasti tämä kakku pitäisi tehdä uuninkestävässä paistinpannussa eli ei mitään astioiden vaihtelemisia välissä, mutta meillä näyttää olevan kaikissa paistinpannuissa muovikahva, joten tein tämän kahdessa astiassa. Huom! Alkuvaiheessa saattaa tuntua, että omenoita tulee kauhean paljon, mutta ne menevät kasaan pehmetessään, joten omenakasaa ei pidä säikähtää. Jos käytät pakastevoitaikinaa, muista, että se sulaa 1,5 tuntia.

Pohja:
300 g pakastevoitaikinaa tai

100g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoa
1 dl tomusokeria
pieni muna

Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Sekoita voi, jauhot ja sokeri nopeasti murumaiseksi seokseksi.
Riko muna ja vatkaa se kevyesti. Lisää taikinaan. Laita taikina jääkaappiin.

Piirakka:
n. 5 kpl kiinteää omenaa
1,25 dl hienoasokeria
70 g voita
toffeejäätelöä

Kuori omenat ja leikkaa ne horisontaalisestti n. puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kaiva pikkulusikalla pois siemenkota.

Laita uuni lämpenemään n. 200 asteeseen. Laita omenapalat voideltuun vuokaan (itsellä oli käytössä n. 20 senttiä halkaisijaltaan oleva vuoka, mutta aineet olisivat riittäneet isompaankin.

Laita paistinpannu lämpenemään keskilämmölle. Pistä sokeri pannulle ja sulata, kunnes on ruskeaa. Heitä omenapalat uunista pannulle ja pyörittele sokerissa. Heitä sekaan pilkottu voi.

Kasaa omenat takaisin vuokaan. Kaada liemi päälle.

Kauli voitaikina max puolen sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta n. 5 cm vuokaa suurempi ympyrä. Nosta taikinalevy piirakan päälle ja painele reunoja alaspäin.  Älä käsin, koska sokeriliemi on tosi kuumaa. Tökkää taikinaa muutaman kerran haarukalla, jotta ei kohoa ihan älyttömästi.

Laita piirakka uuniin 25 - 30 minuutiksi. Kumoa ja tarjoile lämpimänä jäätelön kera.

torstai 18. marraskuuta 2010

Suppilovahvero-kuhapaistos

Tässä ruuassa yhdistyvät ihanasti suomalaiset raaka-aineet. Pohjalle tulee ruisleipää, sen päälle kuhaa ja päällimmäiseksi sienikastiketta. Idea on siinä, että sienikastike imeytyy kuhakerroksen lomasta leipäkerrokseen saakka niin, että leivästäkin tulee kosteaa.  Resepti on itse kehittelemämme - suosittelemme!

Sienikastike:
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita (voi jättää poiskin, jos ei ole)
150 g suppilovahveroita, joista on paistettu vesi pois (herkkusienetkin käyvät)
1 iso sipuli
2 rkl soijakastiketta
1 prk Creme Bonjour - tatinmakuinen
2,5 dl ruokakermaa/kermaa
2 rkl riistafondia
valkopippuria
suolaa
voinokare

Silppua sipuli.

Paista tuoreita suppilovahveroita kuivalla pannulla niin kauan, että vesi haihtuu pois.

Laita pannulle nokare voita. Lisää kuumalle pannulle tuoreet sienet ja sipulit. Paista, kunnes sipulit ovat ihan kypsiä ja hivenen ruskistuneita. Kippaa joukkoon kerma ja Creme Bonjour ja pienennä hellan lämpötilaa.  Hienonna kuivat sienet jauhoksi ja lisää pannulle. Mausta soijalla ja riistafondilla + muutama pyöräytys valkopippuria myllystä (ei liikaa). Anna kastikkeen hautua ilman kantta miedolla lämmöllä vähintään tunti, mielellän 1,5 h. Tsekkaa välillä, ettei neste ole haihtunut kokonaan pois. Jos menee liian kuivaksi, lisää hiukan kermaa. Maista, tarviiko suolaa.

500 - 600 g kuhafilettä
1/2 - 1 dl ruisjauhoja
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
voita
auringonkukkaöljyä
Ruispaloja sen verran, että vuoan pohja täyttyy (leipä puolitetaan ensin eli ei kaksikerroksisena)

Vuoraa vuoan pohja puolitetuilla Ruispaloilla.

Ota 5 l pakastepussi ja laita ruisjauhot + kuhafileet pussiin. Puhalla pussi kevyeksi ilmapalloksi ja heiluttele pakettia niin, että fileet leivittyvät.

Paista kuhafileet voi-auringonkukkaöljy-yhdistelmässä pari minuuttia per puoli. Ripottele päälle suolaa ja valko- ja mustapippuria myllystä. Kun fileet ovat valmiita, lisää ne leipien päälle vuokaan ja kaada päälle sienikastike. Kastikkeen tulee peittää kuhafileet ja leivät.

Laita foliolla vuoka uuniin 100 asteeseen. Anna olla uunissa n. puoli tuntia. Tarkoitus on, että sienikastike imeytyy leipään.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

perjantai 29. lokakuuta 2010

Maa-artisokkakeitto

Pehmeä keitto sopii hyvin syksyisiin iltoihin ja illanistujaisiin alkuruuaksi. Jos tätä tarjoaa pääruokana, sen kyljessä voi tarjota vaikkapa itse tehtyjä sämpylöitä tai focacciaa. Tämä ohje on taas näitä, jotka olen koostanut useista eri puolilta löytämästäni reseptistä eli alkuperää on vähän vaikea ilmoittaa. Tuskin nämä keitot kauhean paljon toisistaan poikkeavat... Itse tykkään tässä keitossa sen sileydestä ja pehmeydestä.

300 - 400 g maa-artisokkaa
1 - 2 sipulia (100g)
1 - 2 rosamunda-perunaa (100 g)
1/2 yksikyntistä valkosipulia
2 kasvisliemikuutiota
suolaa
valkopippuria
muskottia
vettä
50 g voita
kermaa
pinnalle persiljaa

Kuori maa-artisokat ja perunat ja pilko ne. Kuori ja pilko sipulit. Kuullota sipulit voissa.

Lisää joukkoon sen verran vettä, että vihannekset peittyvät. Lisää joukkoon liemikuutiot. Keitä kypsäksi.

Soseuta pehmenneet vihannekset liemineen monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Jos haluat paksumpaa soppaa, ota osa liemestä talteen ja lisää sitä jälkikäteen, jos sittenkään.

Paseeraa keitto, jotta siihen ei jää sattumia.

Kaada keitto takaisin kattilaan. Lisää kerma ja voi. Mausta. Halutessasi voit vielä vatkata keittoa, jotta siitä tulee kuohkeaa.

Koristele silputulla persiljalla.

Suosittele Facebookissa

lauantai 23. lokakuuta 2010

Hirvipata

Tämä lihapata on aivan taivaallista! Olemme tehneet tätä ennenkin, mutta muista lihoista. Tällä kertaa pataan päätyi hirvi, koska ostimme hiljattain mieheni ystävältä 5 kg hirvenlihaa. Mukana oli savustettua hirveä ja sisäpaistia.

Ruoka kannattaa panna alulle jo aamupäivällä, koska tämän ruuan pointti on riittävän pitkässä kypsennysajassa. Tästä ruuasta saa ihan nättejäkin annoksia, jos vaan löytyy sen verran itsehillintää, että ehtii panostaa hiukan asetteluun eikä käy heti vaan kimppuun...


100 g savuhirveä
1,5 kg hirven sisäpaistia
puska timjamia
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
pullo punaviiniä
voita
Creme Bonjour, tatinmakuinen
reilu kourallinen kuivattuja mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
1/2 l tuoreita suppilovahveroita tai kantarelleja
3 isoa porkkanaa
pala lanttua
8 - 10 salottisipulia
1/2 dl riistafondia

Kuori ja pilko porkkanat ja lantut ronskeiksi paloiksi. Kuori sipulit. Kuutioi sisäpaisti ronskeiksi paloiksi (n. puolen hiivapaketin kokoisiksi). Silppua timjami niin pieneksi kuin saat.

Kuumenna paistinpannu tosi kuumaksi. Ruskista voissa pannulla nopeasti osa timjamista, porkkanoista, lantuista, sipuleista ja lihoista. Mausta pippureilla. Kaada ainekset isoon kattilaan. Toista, kunnes kaikki em. ainekset on ruskistettu.

Pilko savuhirvi pienehköiksi paloiksi ja lisää kattilaan. Kaada joukkoon pullo punaviiniä, Creme Bonjour ja riistafondi. Sekoita.

Ota tuoreet suppilovahverot/kantarellit ja paista pannulla, kunnes neste on hävinnyt niistä. Lisää sienet kattilaan ja sekoita.

Murskaa kuivat mustatorvisienet/suppilovahverot morttelissa jauhoksi. Jos ei ole morttelia, laita sienet pieneen muovipussiin ja murskaa ne kaulimella tmv. Lisää jauhetut sienet kattilaan.

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Laita hirvipata uuniin 3 tunniksi. Tarkkaile nesteen määrää - lihat eivät saa päästä kuivumaan (myös lihojen kääntely auttaa).

Ota kattila pois uunista ja nosta se liedelle miedolle lämmölle. Anna olla levyllä niin kauan, että liemi alkaa näyttää suurustuneelta. Tähän menee yleensä pari tuntia.

Lisää hiukan suolaa (maista toki, paljonko tarvitaan). Sopii tarjottavaksi esimerkiksi riisin, perunoiden tai muusin kanssa.

maanantai 18. lokakuuta 2010

Tikka masala

Tämä kerrassaan mainio resepti on Gordon Ramsayn, ks. alkuperäinen ohje. Alkuperäisessä ohjeessa ruokaan tuli 2 tl garam masalaa, mutta sen voi korvata myös tandoorimausteella (tuli kerran kokeiltua, kun ei kaapista löytynyt g-masalaa). Tässä on aito meininki!

pähkinäöljyä
1 iso sipuli
2 vihreää chiliä
inkivääriä
1 yksikyntinen valkosipuli
1/2 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
2 tl garam masalaa/ tandorijauhoa
1 rkl pehmeää ruskeaa sokeria (käytin fariinisokeria)
1 rkl tomaattipyrettä
400 g tomaattimurskaa
300 g kananrintaa
10 kuivattuja curryn-lehtiä (?) käytimme niiden tilalta 1 tl currytahnaa
4-6 rkl maustamatonta jugurttia
tuoretta korianteria

Aineet kannattaa pilkkoa ja mitata valmiiksi. Ruoka tehdään kuumalla pannulla eikä siinä vaiheessa ole enää hyvä ryhtyä nysväämään.

Kuumenna pari ruokalusikallista pähkinäöljyä pannulla. Lisää siihen pilkottu sipuli (riittää, että on viipaloitu). Poista chileistä siemenet ja pilko ne. Pilko inkivääri ja valkosipuli. Laita ne pannulle ja kuumenna 2-3 min. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää chilijauho, kurkuma, garam masala ja sokeri (ja currytahna) ja paista 1-2min. Seoksesta tulee kuivahko, mutta se ei haittaa.

Lisää tomattipyre ja tomaattimuska ja anna muhia muutama minuutti (jos ei anna muhia tarpeeksi, pyreestä voi jäädä kitkerä maku).

Laita seos tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Laita takaisin pannulle.

Ruskista viipaloidut kanapalat ja lisää ne kastikkeeseen. Anna muhia n. 10 min, kunnes kanat ovat sisältäkin kypsiä.

Lisää lopuksi jugurtti ja ripottele päälle korianteri. Tarjoa riisin ja kanssa. Kaveriksi sopivat myös naan-leipä ja raita.

sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Karpalokiisseli

Karpalokiisseli ja kerma-/vaniljacremevaahto on oikein mukava jälkiruokavaihtoehto, jos ei halua mitään kovin tuhtia tai ällömakeaa. Kuva on valitettavan aneeminen, mutta kyllä näistä vermeistä saa näyttäviäkin annoksia, jos vähän panostaa.
3,5 dl karpaloita
1 l vettä
1,5 - 2 dl sokeria
ripaus suolaa
4 - 5 rkl perunajauhoa
2 dl kuohukermaa/vaniljacremeä

Survo karpalot, lisää vesi ja keitä niin, että kuoret vaalenevat ja mehu irtoaa. Siivilöi (ja painele marjoja siivilän läpi, jotta mehu tulee talteen).

Laita mehu takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Lisää suola. Kuumenna kiehumispisteeseen ja ota pois liedeltä.

Sekoita perunajauhot vesitilkkaan. Liruta perunajauhovesi sekaan kevyesti sekoittaen. Anna pulpahtaa pari kertaa liedellä. Älä kuitenkaan keitä / sekoita liikaa.

Anna jäähtyä. Sokeroi pinta.

Pestopasta

Ystäväni ja naapurini vinkkasi minulle tästä ohjeesta. Kokeilin ja ihastuin. Makujen kanssa ei pidä arkailla, koska pastaan sekoitettuna maut kuitenkin tasaantuvat. Ohje on simppeli ja nopea tehdä - sopii hetkiin, jolloin pitää sovittaa yhteen kiireiset aikataulut ja toiveet saada maistuvaa ruokaa.


300 g pappardelle-pastaa eli leveää nauhapastaa. Muutkin toki käyvät.
1 ruukku basilikaa
1 dl öljyä

5 rkl parmesanjuustoa
1 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
1 yksikyntinen valkosipuli (vähemmän, jos ei ole hulluna valkosipuliin, kuten me)
suolaa
mustapippuria
4 kpl aurinkokuivattua tomaattia

Ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi soosiksi ja keitetyn pastan sekaan. Älä keitä pastaa liian kauan.

Vihreä lisäkesalaatti

Ruuan kylkeen on kiva saada jotain vihannespitoista ja raikasta. Tämä vihreä salaatti on simppeli, mutta kastikkeensa ansiosta maukas. Kuvan salaatissa ei ole herneitä, mutta ne kyllä sopivat salaattiin tosi hyvin.

Kokonaisuudesta voi tulla helposti liiankin kipakka (kastikkeen suola + viinietikka), joten kannattaa annostella em. aineita varovasti. Ja kuten tuossa myöhemmin ehdotan, kipakkuutta voisi loiventaa ripaus sokeria.

1 keräsalaatti
1 rucola
1 paketti litteitä sokeriherneitä
muutama kevätsipuli
suolaa
mustapippuria

Kastike:
1 rkl viinietikkaa
2-3 rkl oliiviöljyä
1 tl sinappia (Dijon käy hyvin, mutta tavallinenkin)
1/2 rkl hienonnettua persiljaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 yksikyntinen valkosipuli
(ripaus sokeria?)

Sekoita kastikkeen ainekset. Lisää oliiviöljy lopuksi ohuena nauhana samalla sekoittaen. Laita kastikepurkin päälle kansi ja laita makkuuntumaan jääkaappiin.

Revi salaatti ja rucola kulhoon (jos haluat, jätä muutama rucolanlehti päälle koristeeksi). Jos peset salaatin, laita se pyyhkeen sisään jääkaappiin kuivumaan. Rucolaa ei tarvitse pestä.

Huuhtele sokeriherneet ja paista ne öljyssä. Ripottele päälle suolaa ja anna jäähtyä.

Pilko kevätsipuli. Sekoita salaatin ainekset. Rouhi päälle mustapippuria ja hiukan suolaa.

Kaada kastike salaatin päälle ja kääntele hiukan. Salaatin päälle voit laittaa rucolanlehtiä ja vaikkapa paahdettuja pinjansiemeniä.

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Dominojuustokakku

Tämä on herkullinen juustokakku, jonka jujuina ovat kondensoitu maito ja Domino-keksit. Kakku on aika makea ja tuhtia tavaraa - joitakin se voi haitata, meitä ei. Kokonaisuutta voi keventää laittamalla päälle tuoreita marjoja. Näin teki ystävättäreni, jolta reseptin alun perin sain.



Pohja:
vajaat 2 pötköä dominokeksejä (n. 5 dl)

n. 4 rkl sulatettua voita

Täyte:

3 pkt tuorejuustoa (yht. n. 600 g)
397 g kondensoitua maitoa (sokeroitua)
0,25 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 rkl limemehua
1 tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeria)
10 dominokeksiä (2/3 pötköä)

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla tai käytä silikonista irtopohjavuokaa.

Murskaa dominokeksit, mielellään monitoimikoneella. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Paista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Nosta uunin lämpötila pohjan paistamisen jälkeen 175 asteeseen ja laita halutessasi uunin pohjalle, ritilän alle, pelti johon mahdollisesti vuoasta tippuva ylimääräinen neste valuu.

Valmista täyte. Vatkaa tuorejuusto kermaiseksi vaahdoksi (creamy) ja lisää joukkoon kondensoitu maito nopeasti sekoittaen. Lisää sokerin joukkoon vehnäjauhot ja lisää ne tuorejuuston sekaan nopeasti vatkaten.

Lisää munat yksi kerrallaan ja laita viimeisen munan mukana vaniljauute ja limemehu. Älä taaskaan sekoita liikaa.
 Murenna dominot isohkoiksi palasiksi ja sekoita varovasti täytteen joukkoon.

Kaada taikina varovasti pohjan päälle (ettei mene sekaisin pohjan kanssa) ja laita uuniin paistumaan 45 - 50 minuutin ajaksi.  Keskiosa saa jäädä hieman "hyllyväksi". Kakku voi myös nousta erikoisen näköisesti, mutta tasoittuu kyllä perinteisen juustokakun tapaan reunoiltaan vähän korkeammaksi.

Laita jäähtynyt kakku jääkaappiin ja anna kylmentyä mieluiten useita tunteja, sillä kakku on parhaimmillaan täysin kylmänä. Kakkupalan päälle voi tarjoillessa laittaa esim. vadelmahilloa tai siirappia.

lauantai 2. lokakuuta 2010

Hunajateriyakilohi

Iski lohihimo, ja päätimme tehdä teriyakimaustettua lohta. Kylkeen keittelimme vihanneksia ja aina yhtä maittavaa tsatsikia.


Kasvikset:
3 kpl porkkanaa
1/2 kukkakaalia
10 kpl ruusukaalia
1 kasvisliemikuutio

Keitä kasvikset liemikuutiolla maustetussa vedessä al denteksi.

Kala:
2 x 150 g lohipalaa
1/2 dl hunajateriyakikastiketta
suolaa

Lämmitä pannu keskilämpöiseksi. Ei liian kuumaksi, jottei makea teryakikastike pala pohjaan heti. Laita puolet teryakikastikkeesta pannuun ja kala lihapuoli alaspäin perään. Nosta hellan lämpötilaa. Odota, kunnes kalan lihapuoli on paistunut.

Siinä vaiheessa, kun teryakikastike alkaa vaikuttaa siltä, että se alkaa palaa, käännä kala toisinpäin. Käännä hellan lämpötila pienemmälle. Lorauta kalan päälle vähän teriyakikastiketta. Odota, että kala alkaa kypsyä. Kun kalan keskiosa on vaalentunut, kala on kypsää.

Fileen voi nostaa lihapuoli lautasta vasten ja kääriä sen jälkeen nahan pois. Nahkapuolelle voi ripotella hiukan suolaa. Toinen vaihtoehto on, että kalan laittaa lautaselle nahkapuoli alaspäin. Tällöinkin päälle voi ripsiä vähän suolaa.

perjantai 1. lokakuuta 2010

Vihannes-lohipasta

Tätä ruokaa teimme kaapista löytyneistä ruuanlopuista. Lopputuloksesta tuli sen verran maittava, että ohje piti kirjata muistiin. Plussaa siitä, että pasta oli kokonaisuutena mehevä vs. kuiva köntti.



















6 dl pastaa
Creme Bonjour -purkki, sipulinmakuinen
10 kpl valmiiksi keitettyä ruusukaalia
1/3 kukkakaalia nuppuina
150 g lohta
1 sipuli
1/2 yksikyntistä valkosipulia
kourallinen sinihomejuustorakeita
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
oliiviöljyä

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä.  Keitä ruusukaalit ja kukkakaalit al denteksi.

Kuullota pilkotut sipulit ja valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää ruusukaalit ja kukkakaalit ja Creme bonjour ja mausteet. Anna muhia pari minuttia eli kunnes kastike kuplii muutaman kerran.

Kaada pastat joukkoon. Keitinvettä saa jäädä hiukan mukaan pastan joukkoon eli ei tarvitse valuttaa kuivaksi. Sekoita.

Lisää joukkoon siivutettu lohi. Sekoita lohi muun pastan joukkoon. Lisää sekaan sinihomejuustorakeet. Sekoita ja laita kansi päälle. Anna hautua sen aikaa, että juusto sulaa. Samaan aikaan lohi on kypsynyt eli sen liha on vaalentunut.

Omenahyvä

Tätä herkkua saimme ensimmäistä kertaa kavereidemme luona ollessamme. Omenahyvä on aina ihanaa ja nyt vieläpä ajankohtaista! Vaniljacreme tai -kastike on olennainen osa kokonaisuutta. On tärkeää, että omenat saavat kypsyä uunissa riittävän pitkään. Tämä näyttää vähän jauhelihakastikkeelta (!), mutta onneksi maku on jotain ihan muuta.

4 omenaa
50 g margariinia tai voita
1,5 dl (pika-)kaurahiutaleita
0,75 dl sokeria
0,5 dl mantelirouhetta
1 tl kanelia
puoli purkkia vaniljacremeä tai vaniljakastiketta

Kuori omenat ja leikkaa ne lohkoiksi. Ei miksikään kauhean isoiksi ja paksuiksi, muttei ihan piperrykseksikään. Lado omenat voideltuun uunivuokaan.

Sulata voi paistinpannussa. Sekoita siihen sokeri, kaurahiutaleet, mantelirouhe ja kaneli. Pyörittele jonkin aikaa.

Levitä seos omenoiden päälle. Kypsenn 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Kokeile, että omenat ovat kypsiä. Jos pinta alkaa tummua liikaa, heitä päälle foliota.

torstai 23. syyskuuta 2010

Pavlova

Jos tekee creme bruleeta tai moussea, tarvitaan keltuaisia, mikä tarkoittaa, että toiseen kippoon jää kasa valkuaisia. Ja mitäpä muuta niistä voisi tehdä kuin marenkikakkua! Alkuperäinen ohje on peräisin Maku-lehden nettisivuilta, mutta täytteeksi pistin vähän eri juttuja kuin Maku-lehdessä oli. Herkkua on.


4 valkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1/2 tl vaniljasokeria
2/3 rkl maissitärkkelystä

Täyte:
1,25 dl vaniljacremeä
1 rkl vaniljakreemijauhetta (ei välttämätön)
15 viinirypälettä
2 luumua


Pane uuni kuumenemaan 100 asteeseen.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri hyvin jähmeäksi vaahdoksi. Lisää loput aineet ja vatkaa seosta vielä muutamia minuutteja, jotta se sitkeytyy uudelleen.

Vuoraa pelti leivinpaperilla ja sivele paperille halkaisijaltaan n. 15 sentin  ympyrä. Kaada noin puolet marenkimassasta pellille ja levitä seos ympyrään. Pyrsota loput massasta ruusukkeiksi kiekon reunoille. Kuivata marenkia uunissa 2 tuntia. Marengin tulee olla pinnalta kuiva, mutta sisältä pehmeä kuin vaahtokarkki.

Vatkaa kerma (ja kreemijauhe) vaahdoksi ja levitä marenkipohjalle. Paloittele päälle hedelmiä. Tarjoile mahdollisimman pian.


Santsikierros kommentoi: ohjeessa sanottiin, että tästä tulisi 10 palaa. Kyllä me vetäistiin tämä miehen kans huiviin ihan kaksistaan...

tiistai 14. syyskuuta 2010

Mustikkaleivokset

Päätin kokeilla erästä  pitkään (eli vuosia) kansiossa odotellutta reseptiä. Lopputulos oli vain tasoa ok, mutta siinä määrin inspiroiva, että halusin kirjata reseptin muistiin. Fakta on se, että näistä ei ihan ilman mallailua tule kovin hyvän näköisiä.


Laitan tähän alkuun sen reseptin, jolla tuli ok lopputulos ja lopussa on parannusehdotukset. Ok-tasoa tällä ohjeella tuli ennen kaikkea siksi, että mikään ainesosa ei ole kovin voimakkaan makuista = laimea lopputulos.

n. 12 kpl
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl tomusokeria
125 g voita
3 rkl vettä

Täyte:
2 dl rahkaa
1 dl kermaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
1/2 l mustikoita
hyytelösokeria

Sekoita pehmeän voin joukkoon kuivat ainekset, viimeiseksi kylmä vesi. Laita taikina viileään.

Valmista täyte. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää rahka ja sokerit.

Painele taikina leivosvuokien pohjalle ja reunoille. Itse käytin muffinssipeltiä ja niissä koloissa vielä paperisia leivosvuokia. Suosittelen. Tein yhden koeleivoksen ilman paperivuokaa eikä irronnut millään. Lisää päälle rahkatäyte.

Paista 200 asteessa n. 20 min.

Asettele mustikat jäähtyneiden piirakoiden päälle. Valmista hyytelösokeri pakkauksen ohjeen mukaan ja levitä se mustikoiden päälle. Kantsii tehdä hyytelö mehuun eikä veteen.

Ja sitten ne huomiot:
Pohjana voisi kokeilla valmista murotaikinaa. Se on jotenkin mukavan makea.
Rahkatäyte on maultaan varsin mieto. Voisi kokeilla jotain vaniljacremen ja -kreemin seosta?
Päälle voisi mustikoiden sijaan kokeilla vaikka vadelmia, jotka ovat voimakkaamman makuisia kuin mustikat.

Paistettu riisi kanalla

Kiinalaisessa ravintolassa tulee usein syötyä paistettua munariisiä ja se on hyvin tehtynä todella maukasta. Päätettiin kokeilla tätä ruokaa kotioloissakin. Resepti on netistä ja thai-sivuilta. Tämä maistuukin selvästi enemmän thai-ruualta kuin kiinalaiselta. Hyvää tuli. Varo, ettei tule liian suolaista. Reseptiä on varioitu, mutta lähinnä vain ainesosien määrän suhteen ja siinäkin hyvin vähän. Tästä voi tietty tehdä katkarapuversionkin jne.


Jos pääruokana, tästä määrästä syö kaksi.

4 dl keitettyä riisiä, mielellään useamman päivän vanhaa
1 dl paistettua kanaa tai kalkkunaa (pieniä paloja)
1/4 dl kanalientä (älä laita liikaa, ettei tule liian suolaista)
1 yksikyntinen valkosipuli
1 punainen chili
2 rkl kalakastiketta
3 rkl öljyä (ei oliivi-)
1/2 dl jäisiä herneitä
1 muna
3 kevätsipulia
1/2 dl basilikaa tai korianteria

Käytä vanhaa riisiä. Jos käytät uutta, anna sen kuivua muutama tunti jääkaapissa.

Sirota riisin päälle 1 rkl öljyä. Möyhi sormin ja murra paakut. Laita 2 rkl öljyä pannulle keskilämmölle. Lisää valkosipuli ja pilkottu chili. Paista 30 sek - 1min.

Lisä pannulle kana ja hiukan kanalientä. Anna kanan lämmetä, jos se on kylmää (tai jos raakaa, kypsyä). Lisää kanalientä, jos kokonaisuus uhkaa kuivua.

Ota ainekset pois pannulta ja riko tilalle muna. Sekoittele munaa pannulla. Kun muna on kypsää, lisää riisi ja kalakastike + kanat. Älä lisää enää nestettä, jos ei ole pakko.

Lissää jäiset herneet ja paista vielä 2 - 3 min.

Maista suola. Jos ei tarpeeksi, lisää kalakastiketta. Jos tuli liian suolaista, lisää 1 rkl limemehua.

Lisää viipaloitu kevätsipuli ja basilika/korianteri. Valmista tuli.

Panzanella-salaatti

Olen usein törmännyt panzanella-salaattiohjeisiin ja joka kerta ajatellut, että tätä pitää joskus kokeilla. Nyt päätin muuttaa aikomuksen todeksi ja testata, miltä italialainen leipäsalaatti maistuu. Ja hyvältähän se maistui. Itse en pidä tätä pääruokasalaattina, vaan enemmänkin lisukkeena tai alkuruokana, jonka kyljessä on itse tehtyä leipää. Ohje on netistä Foodnetwork-sivulta, mutta taasen hiukan varioituna.


Salaatti:
3 rkl oliiviöljyä
5 kuivahtanutta paahtoleipäviipaletta tai vastaava määrä muuta vaaleahkoa leipää
1 tl suolaa
2 tomaattia
1 kurkku
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1/2 punasipulia
20 basilikanlehteä
3 rkl pieniä kapriksia
2 kevätsipulia

Kastike:
1 tl murskattua valkosipulia
1 tl Dijon-sinappia
3 rkl valkoviinietikkaa
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Leikkaa leivistä reunat pois ja kuutioi 2 x 2 cm paloiksi. Kuumenna pannulla öljyä ja laita leivät pannulle ja ripottele suolaa päälle (älä laita liikaa...). Anna ruskistua miedohkolla lämmöllä n. 10 min eli kunnes vähän ruskistuvat.

Sekoita kastikeainekset.

Pilko tomaatit ja poista niistä liika neste (esim. ottamalla siemenet pois). Kuori kurkku, poista siitä siemenet ja leikkaa paloiksi. Pilko paprikat ja punasipulit. Pienennä basilikanlehtiä hiukan. Huuhtele kaprikset ja valuta. Sekoita salaatti, leivät ja kastike. Anna vaikuttua n. 1/2 h (ei pakko).

Huom! Kastikkeessa on aika paljon nestettä, joten salaatissa itsessään ei tarvitse olla.
Älä anna salaatin seistä liian kauaa, jotta leivät eivät vety. Toki osan leivistä voi ripotella päälle vasta hiukan ennen tarjoiluakin.

torstai 26. elokuuta 2010

Tortelliinit tomaattikastikkeessa

Kaupan valmiista tortelliineista saa kivan ja nopean ruuan, joka maistuu ainakin meillä myös lapsille. Tätä voi helposti varioida oman maun mukaan.


2 pkt tortelliineja
1 punainen chili
1 yksikyntinen valkosipuli
1 sipuli
1/2 rkl sambal oelekia
1 prk tomaattimurskaa
suolaa
öljyä
parmesania
rucolaa
oliiveja
(tomaattimurskan sekaan voi laittaa myös balsamicoa - toimii aina)

Kuullota pilkottua valkosipulia, chiliä ja sipulia öljyssä. Lisää tomaattimurska ja mausta. Anna muhia. Lisää oliivit ja muut "sattumat", jos sellaisia haluat. Laita lopuksi sekaan rucolaa.

Keitä tortelliinit suolavedessä. Kaada vesi pois ja lorauta päälle öljyä. Sekoita tortelliinit kastikkeeseen. Laita päälle parmesanlastuja.

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Juustotäytteiset broilerifileet ja kasvisvartaat

Tämä on taas sarjassamme "tällaisiakin ruokia on olemassa" eli muistutukseksi. Varsinaista ohjetta ei ole, vaan ohje on hyvin pitkälti tuossa otsikossa. Eli kanan sisään lykätään juustobiitti, ja taidettiin laittaa sisään myös persiljasilppu-oliiviöljykastiketta. Vartaiden aineksia (sipuli, paprika, keltainen kesäkurpitsa) on marinoitu hetki balsamico-oliiviöljyseoksessa. Ja kyljessä näyttäisi olevan tomaatticoncasse-kastike, jonka ohje on täällä.


lauantai 7. elokuuta 2010

Broileria ja maalaissalaattia

Ohje on Food clubista, mutta FC:ssa kanan sisään ei laitettu mitään. Me tungettiin kanan sisäänkin yhtä sun toista. Tuli tosi hyvää. Kana oli juuri sopivaa, mutta ihan snadisti lyhempi paistoaika olisi ollut jees sekin. Keräsimme kanasta valuneen liemen pieneen kuppiin ja tuosta kupista sitä oli kiva kaataa kanan päälle lautasella.



1 broileri
4 rkl hunajaa
1 appelsiini
2 munaa
1/2 pakettia pekonia
1 dl mustia papuja
4 tomaattia
150 g kotijuustoa
leipäkrutonkeja
salaatteja
suolaa
valkopippuria
oliiviöljyä
sitruunamehua
yrttejä (basilika, meirami, persilja)
valkosipulia
sitruuna/limelohkoja

Anna mustapapujen liota kylmässä vedessä 8h. Sen jälkeen huuhtele ne ja laita joukkoon liraus öljyä ja keitä miedolla lämmöllä 45 min.

Laita broileri öljyttyyn vuokaan. Pyyhi pinta. Laita rintaan nahan alle suolaa, yrttisilppua ja valkosipulin paloja. Laita kanan sisään sitruunalohkoja ja valkosipulia ja yrtttejä. Tee broilerin koipiin viillot ja hiero niihin yrttisilppua. Hiero kanan pinta suolalla ja valkopippurilla. Laita päälle oliiviöljyä.

Purista appelsiinista mehut kattilaan. Lisää hunaja ja hiukan yrttejä. Lisää suolaa. Anna kuumeta. Valele kana tuolla liemellä. Vuoan pohjalle saa tulla reilusti nestettä.

Laita 175 - 200-asteiseen uuniin suhteellisen ylös n. 1 h 15 minuutiksi. Käännä kanaa välillä ja valele keitinliemellä. Vastusten alla saat tummaa pintaa.

Salaatti:
Paista pekonit ja laita talouspaperin päälle. Paista krutongit.

Pieni tomaatit ja revi salaatit. Laita ne ja huuhdellut mustapavut kulhoon. Ripottele päälle suolaa, oliiviöljyä ja valkopippuria + purista sitruunasta mehua.

Keitä munat ja laita ne kylmään veteen. Pilko kukin muna 4 osaan. Pilko kotijuusto.

Kokoa salaatti kulhoon (laitoin meidän n. A4:n kokoiseen lasiastiaan, joka oli vähän nafti), laita kana keskelle. Kastikkeena voi käyttää kanan lientä.

Vasikan ulkofilettä ja bataattipyrettä

Halusimme tehdä hivenen juhlavamman aterian viikonlopun kunniaksi ja päädyimme ostamaan vasikan ulkofilettä. Lihasta tuli todella herkullista,  mutta itse erehdyin ajattelemaan vasikkaa lehmä-äidin lapsena, ja tämä ajatus jäi vähän vaivaamaan. Mutta siis hyvää tuli anyway. Tästä määrästä riittää neljälle, jos on useampi ruokalaji. Sopii hyvin bataattipyreen kanssa.

700 g vasikan ulkofilettä
oliiviöljyä
yrttisekoituspippuria
suolaa

Ota file hyvissä ajoin  huoneenlämpöön. Poista mahdolliset kalvot ja katso, että on tasapaksu.

Mausta oliiviöljyllä ja pippurilla ja suolalla. Anna maustua hetki.

Paista pinta kuumalla pannulla, n. 2 min per puoli.

Anna olla uunissa 200 asteessa n. 25 min. Ota pois uunista ja anna levätä 10 min folion alla.

Bataattipyre
Yllättävän maistuva. Kermainen, vaikka ei (välttämättä) sisälläkään kermaa. Sopii hyvin esim. vasikan kanssa, kuten kuvassa.

Neljälle
3 bataattia
1 sipuli
1/2 yksikyntinen valkosipuli
kasvisliemikuutio
voita
öljyä
suolaa
valkopippuria
(kermaa/creme fraichea)

Kuori bataatit ja pilko sipulit. Kuullota kasviksia öljyssä muutama minuutti. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät. Laita veden joukkoon kasvisliemikuutio. Anna kiehua niin kauan, että kasvikset ovat pehmeitä (mitä pidempään, sen parempi).

Siivilöi kasvikset vedestä (pistä keitinvesi talteen). Laita kasvikset tehosekoittimeen ja aja sileäksi. Laita joukkoon muutama voinokare, suolaa ja valkopippuria.

Limemousse

Gordon Ramsayn Healthy Appetite -kirjasta. Oli mukavan pirtsakka vaihtoehto jälkiruokien usein niin raskaaseen maailmaan.

riittää varsin naftisti neljälle

1 liivatelehti
2 limen mehu (n. 75 ml) + kuorta koristeeksi
1 dl sokeria
1 valkuainen
100 g kevyttä versiota creme fraichea

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Purista limen mehu mitta-astiaan. Täytä loppu vedellä niin, että nestettä tulee yhteensä 1 dl. Laita mehu kuumenemaan kattilaan. Lisää joukkoon puolet sokerista. Anna lämmön olla matala kunnes sokeri sulaa. Sen jälkeen nosta lämpöä niin, että alkaa kiehumaan. Lisää puristettu liivatelehti joukkoon. Anna jäähtyä.

Vatkaa valkuainen niin, että siitä jää huiput. Lisää sokeria lusikallinen kerrallaan.

Vatkaa toisessa kupissa creme fraiche ja lisää siihen limeliemi (tulee aika lirua). Lisää joukkoon valkuaisvaahto. Jaa annoskippoihin ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Koristele limenkuoriraasteella.

Omena-juustorisotto

Risotto on onnistuessaan aivan ihanaa. Tämän ohjeen löysin Jamie Oliverin nettisivuilta, ks. alkuperäinen ohje. Tämä risotto on todella hyvää, tosin kaukana terveysruuasta.


neljälle
1 annos perusrisottoa
100 g gorgonzola-juustoa
50 g vuohenjuustoa
1 punainen omena pilkottuna (jätä kuori, näyttää kivemmalta)
puoli punttia tuoretta meiramia (lehdet), voi käyttää myös timjamia
kourallinen saksanpähkinöitä
suolaa
mustapippuria

Tee perusrisotto. Lisää joukkoon juustot, pilkottu omena ja meiraminlehdet. Tsekkaa mausteet.

Tee risottoannokset. Paahda pähkinät ja ripottele osin murskattuna risoton päälle. Koristele meiraminlehdillä.

Vuohenjuustosalaatti

Tämä ohje on Gordon Ramsayn, ks. alkuperäinen ohje. Hyvää tuli, mutta itse kaipasin kyllä kastikkeeseen balsamicoa. Balsamico-siirappi voisi sopia hyvin päälle laitettavaksi. Sitä paitsi tuon juuston pitäisi olla tangosta ostettua - sellaista mureaa. Nyt tuo on tuollainen kiekko eli sisältö on enemmän liimamaista kuin mureaa.


4 x 70 g vuohenjuustokiekkoa
muutama verso timjamia
salaattia
rucolaa
50 g saksanpähkinöitä
4 viipaletta vaaleaa leipää
4 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

vinegrette:
1/2 sitruunan mehu
1 rkl pähkinäöljyä
1/2 hapanta omenaa raasteena

Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Laita juustot pellille. Laita juuston päälle öljyä. Sirottele päälle timjamin lehdet, mausta pippurilla. Anna olla uunissa 6 min.

Revi salaatit. Lisää kevyesti kädellä murskatut pähkinät. Sekoita.

Laita öljy ja sitruuna kuppiin. Raasta omena ja lisää kuppiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vinegretteä salaattiin ja sekoita.

Paahda leipä ja tee siitä juuston kokoiset rinkulat.

Kasaa salaatti. Vuohenjuusto tulee leivän päälle. Päälle vinegretteä.

Perusrisotto

Jamie Oliverilta ihan hivenen viilattuna. Tuli oikein hyvä. Tähän siis on tarkoitus lisätä niitä juttuja, mitä itse kulloinkin haluaa, tyyliin sieniä jne.

Neljälle
0,75 l kana- tm.lientä (1 fond du chef kana ja puoli kuutiota kasvislientä)
voibiitti
1,5 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1/2 yksikyntistä valkosipulia
3 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
suolaa
50 g voita
pieni kourallinen parmesania

Laita voi ja öljy kattilaan. Lisää pilkotut sipulit. Anna muhia miedolla lämmöllä 15 min.

Laita toiseen kattilaan kuumenemaan kana-tm.liemi.

Laita sipulien sekaan riisi ja nosta lämpötilaa. Pyörittele n. minuutti, kunnes riisi alkaa kuultaa. Lisää viini. Sekoittele, kunnes viini on imeytynyt riisiin. Kun viini on imeytynyt, lisää desin verran kanalientä. Laske taas lämpötilaa, jotta riisit eivät kypsy pinnalta liian nopeasti. Sekoittele. Lisää kanalientä, sekoittele. Jatka tätä, kunnes kaikki kanaliemi on mennyt (n. 15 min). Katso, ovatko riisit sopivan kypsiä (suutuntuma saa jäädä). Jos eivät, lisää kiehuvaa vettä kanaliemen loputtua.

Mausta suolalla, voilla ja parmesanilla. Anna vetäytyä pari minuuttia.

Bataattipyre

Yllättävän maistuva. Kermainen, vaikka ei (välttämättä) sisälläkään kermaa. Sopii hyvin esim. vasikan kanssa, kuten kuvassa.

Neljälle
3 bataattia
1 sipuli
1/2 yksikyntinen valkosipuli
kasvisliemikuutio
voita
öljyä
suolaa
valkopippuria
(kermaa/creme fraichea)

Kuori bataatit ja pilko sipulit. Kuullota kasviksia öljyssä muutama minuutti. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät. Laita veden joukkoon kasvisliemikuutio. Anna kiehua niin kauan, että kasvikset ovat pehmeitä (mitä pidempään, sen parempi).

Siivilöi kasvikset vedestä (pistä keitinvesi talteen). Laita kasvikset tehosekoittimeen ja aja sileäksi. Laita joukkoon muutama voinokare, suolaa ja valkopippuria.


Sopii esimerkiksi vasikan ulkofileen lisukkeeksi.

sunnuntai 1. elokuuta 2010

Mausteinen linssikeitto

Gordon Ramsayn kirjasta Healthy Appetite. Sopii esim. kylmiin talvi-iltoihin.

275 g punaisia linssejä
2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli silputtuna
2 isoa valkosipulinkynttä silputtuna
1 tl kuminansiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
2 tl garam masalaa
1/2 tl inkiväärijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1 rkl tomaattipyrettä
8 dl kasvislientä (laitoin vettä ja 1 fond du chefin ja 1/2 kasvisliemikuutiota)

Lisäksi:
luonnonjugurttia
1 tl sinapinsiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
(korianterinlehtiä)

Huuhtele ja valuta linssit.

Kuumenna öljy teflonkattilassa ja kuulota siinä sipuleita (4 - 6 min). Lisää joukkoon mausteet ja pyre. Pyörittele pari minuuttia.

Lisää joukkon linssit ja kasvisliemi. Anna kiehua hiljalleen 25 - 30 min eli kunnes linssit pehmeitä.
Ota puolet keitosta tehosekoittimeen ja hurauta. Lisää hurautettu liemi takaisin kattilaan. Kuumenna.

Jos haluat lisäpotkua, kuumenna oliiviöljy ja laita sinapinsiemenet sinne kuumenemaan. Kun poksahtelevat, kaada siemenet keittoon mukaan.

Tarjoillaan luonnonjugurtin kanssa. Kaveriksi sopii hyvin itse tehty leipä.

Rosmariini-focaccia

Gordon Ramsayn resepti kirjasta Healthy Appetite, joskin sen ohjeen mukaan puolet jauhoista oli spelttijauhoja.Vaihdoin nuo jauhot hiivaleipäjauhoiksi. Rosmariini ja valkosipuli sopivat tähän hyvin. Tästä tulee helposti miedonmakuinen, joten noita lisukkeita saa kyllä lykkiä huoleti. Myös suolaa.

7 g kuivahiivaa (tai 15 g tuorehiivaa)
2,5 dl huoneenlämpöistä vettä
3,5 dl hiivaleipäjauhoa
3,5 dl vehnäjauhoa
0,75 tl suolaa (+ päälle ripoteltavaksi)
1,5 rkl hienonnettua rosmariinia (+ päälle ripoteltaviksi lehtiä)
6 valkosipulinkynttä (joista 2 murskataan taikinaan)
0,5 dl oliiviöljyä (+ päälle ripoteltavaksi)

Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva. Sekoita joukkoon silputut rosmariininlehdet.

Tee keskelle kolo, johon laita murskatut valkosipulinkynnet, oliiviöljy ja vettä. Sekoita massaksi. Vaivaa n. 5 min. Anna kohota 2h eli sen verran, että koko tuplaantuu.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä taikina öljyttyyn vuokaan (A4-kokoiseen). Painele sormilla koloja. Laita päälle muutamaan osaan pienityt valkosipulinkynnet ja rosmariininlehdet. Ripottele päälle suolaa ja oliiviöjyä.
Paista n. 15 - 20 minuuttia.

maanantai 26. heinäkuuta 2010

Limoncello dream

Ihanan pehmeän kuohkea drinkki. Sopii jälkiruuaksi.  Ajatus valkuaisista drinkissä saattaa kuulostaa etovalta, mutta etovaa on tosiaan vain ajatus. Ei maistu liikaa munalta, vaan hyvältä.


Ohje kahdelle/kolmelle:

4 dl vaniljajäätelöä
8 cl Limoncello-likööriä
2 munanvalkuaista
1 dl maitoa

Laita ainekset tehosekoittimeen ja anna pyöriä muutama minuutti, jotta tulee kuokeaa.

sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Grillatut kasvikset

Nämä sopivat mukavaksi vaihteluksi esim. grilli-iltaan. Paprikoista tuli oikein hyviä tällä tavalla tehtynä - niitä voisi kokeilla joskus ihan muutenkin lisäkkeenä. Ohje on Jamie Oliverilta, mutta tein hiukan muutoksia. Alkuperäinen ohje tässä
 
4 paprikaa (eri värisiä)
2 kesäkurpitsaa
1 fenkoli
1 munakoiso
3 sipulia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
tuoretta basilikaa
valkoviinietikkaa
valkosipulia

Laita paprikat grilliin ja anna mustua. Kun ovat mustia, laita kulhoon ja kelmu/kansi päälle ja anna jäähtyä. Kun ovat hiukan jäähtyneet, rapsuta kuori pois. Älä tee tätä veden alla, jotta maut eivät haihdu. Poista kannat ja siemenet ja tee sopivia (ei liian pieniä) palasia.

Pilko kesäkurpitsa pitkittäissuuntaan n. puolen sentin paksuisiksi levyiksi. Tee sama munakoisolle ja fenkolille (fenkoli niin ohuiksi siivuiksi kuin mahdollista). Lohko sipulit. Mausta nämä suolalla ja pippurilla ja öljyllä ja grillaa käännellen. Jätä hyvin al denteksi.

Silppua vajaat puoli nippua basilikaa ja laita kuppiin. Lorauta päälle 8 rkl oliiviöljyä, pari rkl viinietikkaa ja murskattu valkosipuli. Mausta ja sekoita.

Kaada kastike kasvisten joukkoon. Lisää sekaan loput basilikanlehdet. Anna makkuuntua.

torstai 22. heinäkuuta 2010

Jamie Oliverin lihapullat

Tämä ihanan yrttinen lihapullaruoka on koko meidän perheen suosikki. Alkuperäinen ohje on täällä. Tarkkailen itse tämän ruoan kanssa sitä, ettei lihapullista tule liian kuivia. Laitan voileipäkeksejä taikinaan hiukan vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa, ja jos taikina yhä tuntuu kovin kuivalta, lorautan sekaan hiukan maustamatonta jugurttia.

3-4 vartta tuoretta rosmariinia
12 voileipäkeksiä (tai vähän vähemmän?)
2 kukkurallista tl Dijon-sinappia
400 - 500 g nauta-sikajauhelihaa
1 kukkurallinen rkl kuivattua oreganoa
1-2 munaa
suolaa (saa laittaa ihan reippaasti)
mustapippuria (saa laittaa ihan reippaasti)

Kastike:
oliiviöljyä
tuoretta basilikaa
sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1/2 chilipalkoa
800 g tomaattimurskaa (laita vaan, enemmänkin voi laittaa)
2 rkl balsamicoa
250 g spaghettia
parmesania

Irrota rosmariinilehdet varsista ja pilko ihan hienoksi. Murskaa voileipäkeksit muruiksi. Sekoita voileipäkeksit, sinappi, jauheliha, rosmariini ja oregano. Lisää joukkoon muna ja suola ja pippuri
Sekoita käsin.

Jaa taikina 4 osaan. Sen jälkeen jaa jokainen osa 5-6 palaan, joista pyörittele lihapulla.
Laita pullat jääkaappiin.

Irrota basilikan lehdet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Viipaloi chili.

Pistä kattilallinen vettä kiehumaan.

Laita pannu kuumenemaan. Laita pannulle oliiviöljyä. Paista sipulia siinä n. 7 min. Lisää valkosipuli ja chili. Paista minuutin verran. Lisää basilika. Lisää tomaattimurska ja balsamico. Anna kiehahtaa, mausta.

Paista lihapullat toisella pannulla, n. 10 min.

Keitä pasta ja kaada siitä pois melkein kaikki vesi. Jemmaa vähän keitinvettä vaikka lasiin. Laita pasta takaisin kattilaan. Laita joukkoon 1/3 tomaattikastikkeesta. Jatka keitinvedellä, jos tuntuu kuivalta.
Laita lihapullat tomaattikastikkeeseen. Tee annokset, päälle parmesania ja basilikan lehtiä.