torstai 27. tammikuuta 2011

Madekeitto

Helmikuun lähestyessä on hyvä palautella mieliin yksi talven herkkuruuista, madekeitto. Made kannattaa nylkeä mahdollisimman tuoreena, jolloin sen nahka irtoaa helpoiten. Nahkasta ja ruodoista tulee todella hyvää kalalientä.

Liemi:
1-1,5kg mateen ruodot, nahka ja pää
1 sipuli
1 porkkana
pätkä varsiselleriä
pieni palanen palsternakkaa
1-2 laakerinlehteä
muutama valko-, musta- ja maustepippuri

Fileoi made. Ota talteen maksa, maiti ja mäti. Jos kalassa on mätiä, niin pakasta se vähintään vuorokaudeksi. Voit pakastaa myös maksan ja maidin.

Kuori ja pilko vihannekset sekä laita ne kattilan pohjalle. Laita kattilaan myös mausteet. Lisää kalan ruodot, nahka ja pää. Lisää jääkylmää vettä niin paljon, että ruodot peittyvät kunnolla.

Laita liemi kuumenemaan ja kuori vaahtoa koko ajan pois. Anna poreilla hiljakseen 20 min. ja siivilöi mahdollisimman tiheän siivilän tai harson läpi. Ota ruodoista talteen lihat, ja voit ruokahalun herättäjäksi poimia talteen mateen poskilihat.

Keitto:
4 - 6 henkilölle
madeliemi ja ruodoista riivityt lihat
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 perunaa
nokare voita
3 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl kermaa
60g- 80g voita
suola, valkopippuria myllystä
tuoretta tilliä keiton päälle

Tähän reseptiin mateesta tulee käytettyä vain ruodoista tuleva liha ja liemi, joten muista kalan osista saa tehtyä esimerkiksi pääruuan.

Kuori sipulit ja perunat. Kuullota pieneksi pilkottuja sipuleita ja perunoita nokareessa voita. Sipulia ja perunoita ei saa ruskistaa.

Lisää kuiva valkoviini ja keitä viiniä kunnes puolet on jäljellä.

Lisää kalaliemi, ruodoista riivityt lihat ja kerma. Keitä hiljaa poreillen, kunnes perunat ovat kypsiä eli noin 20 - 30 min.

Soseuta keitto hienoksi samettiseksi keitoksi sauvasekoittimella ja siivilöi se toiseen kattilaan. Painele siivilästä mahdollisimman paljon lihaa läpi.

Mausta suolalla ja tuoreella valkopippurilla myllystä ja lisää keiton joukkoon kylmiä voipaloja. Soseuta keittoa sauvasekoittimella, kunnes se kuohkeutuu ja tulee vaahtomaiseksi. Tarkista suola ja tarjoile heti. Ripottele pinnalle hieman tuoretta tilliä.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

maanantai 24. tammikuuta 2011

Pasta carbonara

Herkuttelimme perjantaina pasta carbonaralla. Tämän ruuan ainut huono puoli on se, että tämä ei ole järin kevyttä. Mutta viikonlopun herkutteluruuaksi tämä sopii oikein hyvin. Resepti on peräisin ystävältäni, jonka koko perhe rakastaa pasta carbonaraa.

pastaa (spaghetti)
oliiviöljyä
1 sipuli
paketti savupekonia
1 yksikyntinen valkosipuli
3 munankeltuaista
purkki kermaa (kuohu-)
parmesanraastetta
sokeria
suolaa ja pippuria

Keitä pasta. Laita öljy ja silputtu sipuli pannulle ja kuullota pehmeäksi. Lisää silputtu pekoni, sokeri, suola, pippuri. Paista kypsäksi.

Sekoita kulhossa kerma, keltuaiset ja parmesaani. Lisää reippaasti pippuria ja silputtu valkosipuli..

Huuhtaise pasta ja lorauta oliiviöljyä sekaan. Kaada pekoniseos pannulta mukaan.

Kaada kermajuusto-seos kattilaan ja sekoita.

Huom! Pasta on heti kerman lisäämisen jälkeen aika vetistä, mutta no panic, se jähmettyy kyllä, kun sitä vähän sekoittaa. Ei kannata sekoittaa kauaa, ettei kokonaisuus kuivu liikaa. Itse melkein sorruin tähän, kun säikähdin nestemäärää.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Rocky road

Joskus todella kauan aikaa sitten näin, kun jossain kokkiohjelmassa valmistettiin rocky road -suklaata. Tämä suklaaherkku herätti kiinnostukseni, vaikka toisaalta tuntuikin hölmöltä nähdä niin iso vaiva suklaan takia, joka kuitenkin on ihan kelpoa tavaraa sellaisenaankin. Mutta nytpä kokeilin silti tätä jälkkäriä, ja kuten arvata saattaa, hyväähän tästä tuli. Ja oli helppo tehdäkin. Ohje perustuu pitkälti siihen, mitä kaapista sattui löytymään eli varsinaista suoraa lähdettä ei ole nyt antaa. Tästä tuli aika pieni määrä - samalla vaivalla olisi tehnyt helposti tuplasatsin.

Netistä löytyi myös Sara La Fountainin Rocky road fudge -ohje, joka vaikutti kiinnostavalta. Voisi joskus kokeilla.

200 g maitosuklaata
5 vaahtokarkkia
10 pähkinää (esim. cashew käy)
5 fudge-toffeeta

Sulata suklaa vesihauteessa. Pilko pähkinät, vaahtokarkit ja toffeet sopivankokoisiksi palasiksi.

Vuoraa astia leivinpaperilla. Sekoita karkki- ja pähkinäpalat sulaneeseen suklaaseen ja kaada seos leivinpaperin päälle. Anna jähmettyä. Leikkaa sopivankokoisiksi suupaloiksi.


Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

maanantai 10. tammikuuta 2011

Pullat

Tulipas tehtyä pitkästä aikaa pullaa. Mikäs sen parempaa! Ongelma vaan on se, että paria pullaa ei viitsi leipoa, ja jos tekee muutamia kymmeniä, niitä tulee myös syötyä muutamia kymmeniä.

Tämä ohje on suoraan Kinuskikissan sivuilta.

Pullataikina:
(ks. Kinuskikissan ohje)
5 dl kevytmaitoa
1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g voi- tai margariinisulaa
n. 15 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.

Lisää joukkoon n. 11 dl jauhoja pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Sekoita taikinaan sitten voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 45 min.

Täyte:
(Ks. alkuperäinen ohje)
125-150 g voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria
runsaasti kanelia
1 dl mantelijauhetta
(kardemummaa)

Pinnalle:
1 muna
raesokeria

Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Vaivaa ensin ilmakuplat pois.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä n. 25 x 85 cm kokoiseksi levyksi. Täytteen määrät on ilmoitetu koko taikinan osalta eli puolita määrät, kun käsittelet yhtä puolikasta kerrallaan. Pehmennä voita hetken aikaa mikrossa, jotta se on helpommin levittyvää. Sivele voilla taikinalevyn pinta. Ripottele päälle fariinisokeria, runsaasti (!) kanelia (kts. vaihekuvat), mantelijauhetta ja halutessasi hieman kardemummaa.

Kieritä taikina rullalle ja nipistä saumakohta umpeen. Leikkaa n. 5 cm pätkiksi niin, että saumakohta jää alle piiloon. Nosta pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla n. 10 min. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.

Paista 200 asteessa 8-10 min. Yllä kuvatulla tavalla pullista tulee kookkaita, joten 10 minuutin paistoaika on tarpeen. Laita paria minuuttia aikaisemmin alumiinifolio päälle suojaksi, jos/kun pinta uhkaa tummua liikaa.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Roquefort-salaatti

Teimme viikonloppuna Roquefort-salaattia Jamie Oliverin kirjan, Jamie does, ohjeen mukaan. Salaatti oli hyvää, mutta sen verran voimakkaan makuista, että suosisin itse tätä enemmänkin alkupalasalaattina kuin pääruokana. Alla on meidän versiomme ohjeesta. Ole varovainen suolan kanssa, tulee helposti ylisuolainen.

oliiviöljyä
250 g pekonia
2 paksua viipaletta vaaleaa leipää

puntti rucolaa
puska salaattia (meillä tammenlehvä)
kourallinen saksanpähkinöitä
puska tuoretta ruohosipulia
100 g Roquefort-juustoa (oli aika suolaista - kävisiköhän tähän miedompi sinihomejuusto...)

Kastike:
6 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl Dijon-sinappia
merisuolaa
mustapippuria myllystä

Pane pannu kuumenemaan, ja pilko pekoni. Jos käytät muuta kuin teflonpannua, lorauta pannulle öljyä. Paista pekonit niin, että palat ovat saaneet väriä ja rasva on valunut suurelta osin pois. Pane levy pienemmälle, ja laita joukkoon leipäkrutongit. Paistele, kunnes ovat rapeita ja hiukan ruskettuneita.

Sekoita kastikkeen aineet hyvin. Tässä vaiheessa kastike saa olla mieluummin hapanta kuin suolaista, koska muissa salaatin aineksissa (juusto, pekoni) on suolaa.

Revi salaatit kulhoon ja kaada päälle kastike. Ripottele päälle kevyesti muserretut pähkinät, krutongit ja pekoniviipaleet. Murenna päälle juusto.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Arvio: Indian cuisine, Oulu

Oulusta, juna-aseman tuntumasta löytyy hämyinen intialainen ruokapaikka, Indian cuisine, jossa olemme käyneet muutamia kertoja. Olemme aina olleet tyytyväisiä ruokaan. Nyt kävimme Indian cuisinessa 27.12.2010 hakemassa vaihtelua joulupöperöihin. Mukanamme oli kolmaskin syöjä, mutta koska emme muista, mitä hän tarkalleen ottaen söi, pitäydymme arvioimaan vain omia ruokiamme.

Tilasimme alkuun pari naan-leipää ja kupillisen raitaa. Samaa vetoa suosittelemme kaikille, jotka ko. paikassa käyvät.

Mies tilasi pääruuaksi tandoorilammasta kasvispedillä. Mies oli todella tyytyväinen ruokaan - mausteita oli sopivasti eikä lampaan makua ollut peitetty liiaksi.

Minä söin kanaa jugurtti-sipuli-tomaatti-kastikkeessa (ihan varmaksi en nyt annoksen nimeä muista). Odotin annoksen olevan jugurttisempi, mutta kokonaisuus olikin yllättävän ruskeaa kastiketta. Maku oli jees, mutta koska olin himoinnut nimenomaan jugurttikastiketta, tilasin kylkeen toisen raitakupposen, ja kun näitä kahta kastiketta pisti vierekkäin, lopputulos maistui juuri siltä kuin olin haaveillutkin.

Palvelu: Ei maailman nopeinta, mutta ihan ok.

Miljöö: Hämyinen. Hiukan nuhjuinen, vaikkakin siisti. Jos en olisi kuullut tästä paikasta suositusta, ei olisi tullut ehkä mentyä.

Hinta-laatu: Oikein hyvä hinta-laatu-suhde.

Yleisarvio: Hyvää ruokaa edullisesti, joten tullaan menemään uudelleenkin.


Kerro tästä arviosta kavereille Facebookissa

keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Arvio: Hanko sushi, Jumbo

Santsikierroksen miesjäsen kävi testaamassa Jumbon uutta sushipaikkaa 22.12.2010. Paikka näyttää pikaruokalalta, mutta kovin pikaista tuosta visiitistä ei muodostunut: sushit tulivat pöytään puolen tunnin odottelun jälkeen. Tämä hiukan ihmetytti, sillä työntekijöitä näytti olevan ravintolassa reippaanlaisesti. Toki asikkaitakin oli runsaasti (oli lounasika), mutta ei paikka täynnä ollut. Pannaan alkukankeuden piikkiin, paikkahan on varsin uusi...

Mies tilasi medium-kokoisen sushilajitelman. Sushit olivat tasoltaan keskinkertaisia, mutta miestä oudoksutti makirullissa ollut, melkein lämmin riisi. 15 kappaleen setti maksoi 15 euroa. Siihen ei kuulunut keittoa eikä vihreää teetä, toisin kuin monissa keskustan lounaspaikoissa. Joihinkin muihin lounasvaihtoehtoihin edellä mainitut lisukkeet olisivat kuuluneet.

Hanko sushi ei yllä yhdellä koettamalla keskustan joidenkin lounasravintoloiden tasoon, mutta pienellä palvelun ja annosten viilaamisella saa tästäkin kelpo paketin. Hyvä vaihtoehto Jumbossa lounasta syöville, koska sushipaikka on ko. kauppakeskuksessa ainut laatuaan.

Palvelu: Hitaanpuoleista.

Miljöö: Lounaspaikkamainen tavaratalotyyliin.

Hinta-laatu: Kohtuullinen

Yleisarvio:
Tulee varmaan testattua toistekin.


Kerro tästä arviosta kavereille Facebookissa

lauantai 1. tammikuuta 2011

Jamie Oliverin paella

Jamie Oliverin kirjasta "Jamie does" löytyi tällainen paellaohje. Ruoka oli hyvin maittavaa, kaukana mauttomasta, mutta ehkä juuri tuon voimakkaan maun vuoksi en itse innostunut syömään tätä kovin monella peräkkäisellä aterialla. Tällä ohjeella tuli tosi iso pannullinen ruokaa, ja jopa santsikierroslaiset joutuivat jättämään osan seuraavalle päivälle.

Ohjeessa sanotaan, että aineet pitää jättää isoiksi paloiksi, mutta ainakin itse olisin ekan lautasellisen jälkeen toivonut, että esim. makkarat olisivat olleet hiukan pienempinä paloina.

Alla oleva ohje on se, minkä mukaan me teimme ruuan. Emme siis esim. lähteneet etsimään porsaan vatsaa, vaan käytimme ihan vaan suikaleita. Jos nyt tekisin tämän uudelleen, leikkaisin tosiaan makkarat pienemmiksi ja laittaisin ehkä sekaan kanasuikaleita ja voisin kokeilla noita isoja simpukoita. Säilykepaprikan laatuun kannattaa panostaa.

oliiviöljyä
250g chorizo-makkaraa
300 g possusuikaleita
1 vihreä paprika
1 punainen paprika
1,5 yksikyntistä valkosipulia
1 sipuli
pieni puska isolehtistä persiljaa
merisuolaa
mustapippuria
kunnon ripaus sahramia
400 g simpukoita (tosin me laitettiin simpukoiden tilalta pussillinen sekalaisia mereneläviä)
300 g riisiä (laitettiin ihan perusriisiä, kun ei tiedetty, millaista pitäisi käyttää)
200 g punaista kuorittua paprikaa säilykepurkista
400 g tomaattimurskaa
1 litra kana- tai kasvislientä
12 jättikatkarapuja
150 g mustekalaa (meidän mereneläväpussissa oli mustekalaakin, tosin ei noin paljon)
150 g vihreitä papuja
1 sitruuna

Kuumenna iso pannu keskilämmölle (me käytimme isoa wok-pannua) ja lurauta sille oliiviöljyä. Laita possu ja chorizo-palat pannulle ja paistele n. 10 minuuttia eli kunnes makkara alkaa saada väriä. Laita sekaan pilkotut paprikat, valkosipuli, sipuli ja persiljanvarret + reippaasti pippuria, suolaa ja sahramia. Paistele miedolla lämmöllä vielä n. 10 minuuttia eli kunnes vihannekset alkavat pehmetä. Sillä aikaa voit käydä läpi simpukat eli huuhdella ne ja poistaa joukosta epäkelvot yksilöt eli ne, jotka eivät ole kunnolla kiinni.

Lisää pannulle riisi ja säilykepaprikat. Pyörittele muutaman minuutin ajan, jotta riisi saa väriä. Laita sekaan tomaattimurska ja 8 dl kanalientä. Mausta jälleen suolalla ja pippurilla. Anna liemen kiehahtaa, ja laita sen jälkeen levy pienemmälle. Sekoittele n. 15 minuutin ajan.

Lisää merenelävät. Jos riisi näyttää kuivalta, lisää nestettä. Keitä, kunnes merenelävät ovat kypsiä. Lisää pavut ja jatka keittelyä n. 5 minuutin ajan. Poista simpukat, jotka eivät avaudu. Lisää persiljanlehdet ja purista sekaan puolen sitruunan mehut. Toisen puolikkaan voit laittaa lohkoina ruuan päälle.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Glögi-juustokakku

Saimme tätä glögikakkua vuosi sitten jouluna ja se oli tosi hyvää. Tuon muiston innoittamana teimme tätä nyt itsekin. Liivatejuustokakkujen ongelma on usein se, että juusto-osiosta tulee mauton. Tässä kakussa on sen verran vahvat mausteet, ettei tämä jäänyt mauttomaksi. Sen sijaan toinen liivatejuustokakkujen ongelma (minun mielestäni ongelma) eli liika hyytelömäisyys tuli tässä esiin. Sen vuoksi kokeilenkin tätä ensi kerralla niin, että laitan liivatelehtiä ohjeessa mainittua vähemmän. Ohje on Pirkan sivuilta.


Pohja:
150 g piparkakkuja
75 g leivontamargariinia

Täyte:
2 kananmunaa
1/2 dl sokeria
1 prk (250 g) maustamatonta tuorejuustoa
5 liivatelehteä (ensi kerralla kokeile neljää)
1 dl punaista, laimentamatonta glögitiivistettä
1/2 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
1 tlk (2 dl) vispikermaa

Kiille pinnalle:
2 dl punaista, laimentamatonta glögitiivistettä
1 dl vettä
4 liivatelehteä (ensi kerralla kokeile kolmea)

Murskaa keksit jauheeksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Sulata margariini kattilassa ja sekoita joukkoon hienonnetut keksit. Painele seos tasapohjaiseen, irtoreunaiseen vuokaan (halkaisija noin 24 cm).

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto tuorejuustoon. Pane liivatelehdet hetkeksi kylmään veteen. Kuumenna glögi ja sulata siihen liivatelehdet, joista on puristettu vesi pois.Sekoita glögi ja mausteet juustoseokseen. Lisää lopuksi vaahdoksi vatkattu kerma.

Kaada täyte pohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään. Anna kakun hyytyä hetki kylmässä.

Valmista glögistä päälle kiille. Laimenna glögi ja kuumenna. Sekoita joukkoon kylmässä vedessä hetken liotetut liivatelehdet. Kaada jäähtynyt seos hyytyneen kakun päälle. Anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia. Irrota kakku vuoasta ja koristele.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Arvio: Ravintola Kuu

Yksi pitkäaikaisista suosikeistamme on Töölössä sijaitseva Ravintola Kuu. Olemme syöneet sekä omavalintaisia ruokia a la carte -listalta että kokeilleet ravintolan koostamia menuja. Suosikiksemme on noussut Kuun menu. Tuorein reissumme Kuuhun oli 19.12.2010, jolloin söimme Kuun menut. Ohessa arvio joulukuisesta visiitistä.

Alkupalana oli savulohikeittoa, jonka pääelementissä eli savustetussa lohessa maistui ihanasti savu. Keitto oli mukavan kermainen.

Pääruoka eli poron ulkofile ja portviinikastike oli täydellinen napakymppi. File oli suussasulavaa, ja fileen seurana tarjoillut bataattipyre ja ohralisäke olivat todella hyviä. Täydet pisteet.

Tämän menun heikko kohta oli väliruokana tarjoiltava juusto. Juusto itsessään oli ihan hyvää, mutta sitä oli leikattu rujo pala, ja se tarjoiltiin ilman minkäänlaista lisuketta. Ravintolan kannattaisi vaikka pistää juusto puoliksi ja lykätä kylkeen lusikallinen hilloa, niin kokonaisuus paranisi huomattavasti.

Jälkiruuaksi saimme karamellisoitua omenaa ja vaniljajäätelöä. Oli hyvää, mutta itse en voinut välttyä maistamattta palanutta sivumakua silloin tällöin.

Palvelu: Kuun palvelu on yleensä todella miellyttävää. Tällä kertaa työvuorossa ei ollut kumpaakaan niistä tarjoilijoista, jotka ovat paikalla usein, mutta palvelu oli silti ihan mallikasta.

Miljöö: Tykätään sisustuksesta. Paikka on aika ahdas paikoitellen, esim. vessaan mentäessä jouduin tunkemaan itse naulakossa olevia takkeja sivuun, että sain oven kiinni. Juuri vessasta näkee, ettei paikka ole hienosteluravintola, vaan käytössä on paperiset käsipyyhkeet, joita saattaa olla vähän lattiallakin + toisen vessan ovea en saanut kiinni rynkyttämättä.

Hinta-laatu: Menusta tulee aina hyvä mieli eli on hintansa arvoinen.

Yleisarvio:
Säilyy yhtenä suosikeistamme. Konstailematon.


Kerro tästä arviosta kavereille Facebookissa