perjantai 27. kesäkuuta 2014

Kesäinen grillimenu

Muutimme viime syksynä, ja uuden talon mukana tuli grilli. Olimme aiemmin pitäneet periaatteenamme, ettemme hanki itsellemme grilliä, jotta mökillä grillaaminen säilyttäisi hohtonsa. Nyt kun grilli kuitenkin tarjoiltiin meille, emme tietenkään haranneet vastaan, vaan aloimme perehtyä grilliruokien kirjoon.

Oheisen menun kokkasimme tänään, syksyiseltä vaikuttaneena kesäiltana. Ei haitannut viileä keli, kun ruoka oli niin hyvää.


Menuun kuuluivat


Grillattu kana Jamie Oliverin tyyliin

Olemme tehneet useita ruokia Jamie Oliverin ohjeilla ja varsin usein ne ovat olleet onnistuneita kokeiluja. Usein tulee grillattua lihaa tai kalaa, mutta nyt grillimme huuteli kanan perään. Jamien sivuilta löytyi herulliselta vaikuttanut ohje, jonka otimme kokeiluun. Jamie ei pettänyt tälläkään kertaa.



4 - 5:lle
1 appelsiini
1 chili
1 1/2 tl savustettu paprika -maustetta
1 1/2 tl dijon-sinappia
3 rkl hunajaa
3 rkl ketsuppia
1 tl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
kanan rintafileitä (5 kpl)



Pese appelsiini ja raasta siitä kuori (ilman, että raastat valkoista osaa). Pilko chili. Sekoita ainekset lautasella ja kääntele kanan rintafileet seoksessa.

Ruskista fileet grillissä molemmin puolin niin, että ne saavat väriä. Tämän jälkeen pienennä lämpötilaa ja odota, että kana on läpensä paistunutta.

Tarjoa esim. Alabama-kastikkeen kera.



ps. savustettu paprika -maustetta voi olla vaikeaa löytää. Me löysimme tuota "Paprika smoked" -nimettyä Santa Marian maustetta Jumbon Prismasta.


Tomaatti-halloumi-perunavartaat grillissä

Olemme usein grillanneet kasvisvartaita, johon tulee sipulia, sieniä, kesäkurpitsaa, paprikaa ja tomaattia.  Yhdistelmä toimii (kera valkosipuli-balsamico-oliiviöljymarinadin), mutta mieli teki kokeilla vartaaseen jotain muuta. Jostain osui silmiini yhdistelmä uudet perunat, tomaatti ja halloumijuusto. Vaikka miten koetin träkätä alkuperäistä ohjetta myöhemmin, en löytänyt sitä enää mistään. Niinpä kehittelin itse jonkinmoisen marinadin kombolle. Suosittelen!


4 syöjälle
pieni pussillinen uusia perunoita
rasiallinen kirsikkatomaatteja
paketti halloumijuustoa
puolikas yksikyntinen valkosipuli
2 rkl sitruunamehua
persiljaa tai muuta yrttiä
1/2 dl oliiviöljyä

Pese perunat ja keitä niitä niin, että ne ovat lähes kypsiä. Pese tomaatit ja kuutioi halloumi noin 3 x 3 cm:n palasiksi. 

Sekoita marinadiainekset ja laita perunat ja halloumipalaset sinne marinoitumaan. Anna marinoitua niin kauan kuin mahdollista. (meillä meni grilliin noin vartin marinoitumisajalla)

Töki ainekset vartaisiin ja grillaa, kunnes juusto alkaa olla pehmeää ja kasviksissa hiukan väriä.



Alabama-kastike kanalle


Soppa 365 -lehdestä löytyi B-Smokery-ravintolan mainiolta vaikuttanut kastike kanalle - tarkemmin sanottuna broilerin siiville. Meillä ei ollut tällä erää mahdollisuutta lähteä hauduttamaan broilerin siipiä kahta tuntia, joten nappasimme nopeampitekoisen broileriohjeen muualta. Tosin nuo alkuperäiset wingsit vaikuttivat kyllä myös niin herkullisilta, että nekin täytyy vielä testata paremmalla ajalla.


6 annosta
2 dl majoneesia
1,5 rkl viinietikkaa
1/2 dl omenamehua
2 tl raastettua piparjuurta (laitoimme putkilosta)
sitruunan mehua
mustapippuria
suolaa
cayennenpippuria

Yhdistä aineet kulhossa. Lisää sitruunaa ja mausteita maun mukaan.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Avokadokastike parsalle

Soppa 365 -lehdestä löytyi houkuttelevalta vaikuttava kastike parsalle. Testasimme ja ihastuimme. Maku on kermainen, vaikka kastikkeessa ei olekaan kermaa. Täyteläisyyteen viittaa myös kastikkeen lehdessä ollut nimi "avokadokreemi".



2 avokadoa
1/2 sitruunan mehu
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl wasabi-tahnaa
muutama tippa tabascoa
suolaa ja pippuria
(50 g vesikrassia)

Halkaise avokadot ja lusikois sisus syvään astiaan. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy, wasabi ja tabasco. Soseuta tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.


Tämän oheen teimme parsaa. Eli poistimme nipusta vihreää parsaa puumaiset päät, kuorimme ne, valelimme oliiviöljyllä ja paistoimme grillissä n. 5 minuuttia. Jos haluat, koristele kokonaisuus vesikrassilla.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa


keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Teriyakilohi grillissä

Yksi vakkarigrillattavistamme on lohi. Teriyakikastikkella siihen saa helposti mahtavan maun. Makeahkon teriyakilohen rinnalle sopii mainiosti raikas tsatsiki.

Jos satuit tälle sivulle ei-grillausaikaan, et omista grilliä tai et pidä grillaamisesta, ei hätää: teriyakilohta voi valmistaa mainiosti myös pannulla. Katso vaikka.


lohifile 1 kg
1/2 pulloa teriyakikastiketta (jäykkää, ei lirua)
suolaa


Nypi fileestä ruodot. Nahka saa jäädä paikoilleen.

Kaada vuokaan tasaisesti teriyakikastiketta (noin 1/4 pulloa) ja laita file päälle lihapuoli kastiketta vasten. Anna marinoitua jääkaapissa 1 - 2 h. Ota kala lämpimään noin puolta tuntia ennen grillaamista.

Laita grilli päälle. Voi olla kuumakin. Voitele ritilä öljyllä, jottei kalan nahka pala siihen niin  helposti kiinni.

Laita file grilliin lihapuoli alaspäin. Ruskista kalalle nopeasti kiva pinta (kastike kärtsää vähän päälle). Tässä vaiheessa huomaat, jos olet valinnut kastikkeeksi lirumallisen version - se valuu pois fileestä.


Käännä kala nahkapuoli alaspäin ja laske grillin lämpötilaa. Lisää päälle toinen satsi teriyakia + ripottele pinnalle suolaa. Laita luukku kiinni ja anna lihan kypsyä. Kypsymisaika vaihtelee fileen paksuuden mukaan. Noin 2 - 3 cm file paistuu noin puoli tuntia.

Paina lihaa paksuimmasta kohdasta veitsellä ja tsekkaa kypsyys. Kun näyttää kypsältä, ota pois grillistä ja nosta pöytään. Rinnalle kasa tsatsikia ja sitten vaan syömään.

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Juhannusmenu

Juhannus tulossa ja menu suunnittelematta? Kokosimme blogimme tarjonnasta kelpo menuehdotuksen. Tähän voi toki lisätä vielä muita tykötarpeita, kuten uusia perunoita.



Välimeren porsaanfile grillissä






 Raparperi-kermaviilipiirakka


Kesäinen salaatti grilliruoalle

Tätä salaattia eräs tuttumme toi kerran piknikille. Annoksesta riittää suunnilleen neljälle.


nippu tuoretta vihreää parsaa
n. 8 pientä herkkusientä
purkillinen artisokansydämiä
pari punasipulia
1,5 yksikyntistä valkosipulia
rasiallinen kirsikkatomaatteja
puoli pakettia pekonia
muutama aurinkokuivattu tomaatti
tuoretta timjamia
balsamicoa
oliiviöljyä

Leikkaa parsoista kova pää pois. Pese ja kuori parsat ja keitä niitä n. 4 minuuttia suolavedessä. Pilko parsat n. 4 sentin palasiksi. Jäähdytä.

Puolita artisokansydämet, laita päälle oliiviöljyä ja timjamia. Paahda uunissa n. 220 asteessa. Laita uuniin myös pekoni.

Paista punasipulit, valkosipulit ja sienet. Puolita kirsikkatomaatit.

Kokoa salaatti ja mausta balsamicolla, oliiviöljyllä ja suolalla. Voidaan syödä lämpimänä, haaleana tai viileänä.

Välimeren porsaanfile grillissä

Käyköhän muille niin, että kun on aika ostaa grillattavaa, tulee turhan usein ostettua niitä samoja juttuja. Hakeakseni vaihtelua selailin Yhteishyvän ruokaliitettä, ja sieltä silmään pisti Välimeren porsaanfile -ohje. Testasimme ja tykkäsimme. Tästä riittää neljälle, jos tarjolla on reippaasti muutakin syötävää. Noudatimme ohjetta muuten, paitsi laitoimme pihvimausteen tilalle toista mausteseosta.


800 g porsaan sisäfilettä
BBQ & Grill Mesquite -mausteseosta (tai valko- ja mustapippuria)
suolaa

Yrtti-siemenseos:
1 dl hienonnettuja yrttejä, esim. basilica ja persilja
3 rkl parmesanraastetta
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
0,5 sitruunan raastettu kuori (laitoin vähemmän + lirauksen mehua)
2 rkl oliiviöljyä

Paahda fileeseen kuumassa grillissä kaunis pinta. Vähennä lämpöä ja työnnä fileen paksuimpaan kohtaan paistomittari. Nosta filee kypsymään esim. yläritilälle. Anna kypsyä, kunnes sisälämpötila näyttää 68–70 astetta.

Ripottele mausteet uunivuokaan ja kääntele filee mausteseoksessa. Peitä vuoka foliolla. Vetäytymisen aikana sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen. Jauha yrtti-siemenseoksen ainekset teholeikkurissa. Leikkaa filee tarjolle ja ripottele päälle yrtti-siemenseosta.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Kantarellirisotto

Kaapista löytyi valkkaripullon jämät, joten mitäpäs sitä muuta kuin risottoa tekemään! Tein pohjan Jamie Oliverin herkullisen perusrisotto-ohjeen mukaan. Eikä siinä sitten oikeastaan sen kummempaa kuin että sulatin pakkasesta pussillisen paistettuja kantarelleja ja laitoin ne risoton sekaan samassa vaiheessa kuin riisit. Hyvää tuli!

Jos sienet on pakastettu paistamattomina tai ne ovat tuoreita, niistä pitää haihduttaa ylimääräinen vesi pois paistinpannulla ennen risottoon lisäämistä.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Raparperi-kermaviilipiirakka

Tämä kermaviiliä sisältävä raparperipiirakka on ihanan mehukas. Siihen tulee reilusti raparperia, mutta maku ei ole lainkaan väkevä. Piirakan perusrunko on Kotikokki.net-palvelusta, mutta täytteessä hyödynsin Valion piirakan ohjetta ja lisäsin mukaan mansikoita.


Pohja:
150 g Oivariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
6 - 7 dl raparperipaloja
1/2 dl sokeria
3 dl listittyjä mansikoita
1 tlk kermaviiliä
1 muna
tilkka vaniljacremeä
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan. Laita jääkaappiin kohmettumaan (vuokaan levittäminen on näin helpompaa).

Laita raparperipalat ja sokeri kattilaan ja keitä niistä sakea hilloke. Jos kokonaisuus vaikuttaa kuivalta, lisää joukkoon tilkka vettä. Tuoreet alkukesän raparperit eivät tarvitse lisävettä. Anna hillokkeen jäähtyä.

Vatkaa loput täytteen aineet sekaisin keskenään.

Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle raparperihilloke ja sen päälle kermaviiliseos. Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

Tarjoile esim. vaniljacremen kanssa.



maanantai 2. kesäkuuta 2014

Falafelit ja tahinikastike

Edellisestä julkaisusta on vierähtänyt valtava tovi. Perhe on kasvanut eikä aikaa blogin pitämiseen ole ollut. Nyt kuitenkin teimme jotain sellaista, jonka halusimme kirjata muistiin. Kuvaa ei tullut otettua.

Reseptin innoittajat ovat blogit Kivistössä ja Tori Avey.

2 prk kikherneitä (GoGreen a 285 g)
1 yksikyntinen valkosipuli
1 punasipuli
2 rkl silputtua tuoretta persiljaa
1 puska korianteria
1/2 tl chilijauhetta
1 tl jauhettua juustokuminaa
1,5 tl suolaa
mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoa
1 kananmuna
rypsiöljyä

Käytin siis valmiiksi liotettuja kikherneitä eli alkutoimiksi riitti niiden huuhtelu. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen (poislukien paistamiseen tarkoitettu rypsiöljy). Anna aineiden hajota niin, että massasta tulee rouhea, vähän kuin couscous.

Laita seos peitettynä jääkaappiin 1 - 2 tunniksi.

Kaada pannuun muutama sentti öljyä ja paista falafelit siinä, muutama minuutti per puoli. Lämpö saa olla aika kova, jotta rasva ei pelkästään imeydy pyöryköihin.

Tahini-jugurttikastike

2 dl maustamatonta jugurttia
2 rkl tahinia
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Sekoita aineet keskenään. Laita jääkaappiin makkuuntumaan.

Tarjoile pyörykät basmatiriisin, tahinikastikkeen ja salaatin kera. Salaatiksi sopii hyvin esim. perussalaatti, jossa on tomaattia, kurkkua, punasipulia ja basilikaa + sitruunaa, suolaa ja oliiviöljyä.

Sopii hyvin myös pitaleipien täytteeksi.


Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa